Det hender at folk blir skeptiske når Jan Martin Rønning dukker opp med hullboremaskinen sin, men den erfarne takstmannen fra Øystein Opås Takstforretning AS har ennå ikke opplevd at en kunde har nektet han å bore de lovpålagte hullene i veggene. Det er lurt, for konsekvensene kan være store om du skulle reservere deg mot dette.
-Det er avhendingsloven som krever dette. Vi må bore et hull bak våtrom og i kjellere for å kontrollere at det ikke er fukt i veggene. Hvis vi ikke får anledning til det, vil ikke rapporten være gyldig og gi den trygge bolighandelen som den skal gjøre. Da er det selgeren som må bære hele ansvaret hvis det senere skulle vise seg å være fukt i veggen som vi ikke fikk kontrollert, sier Jan Martin Rønning.
Det er onsdag før nasjonaldagen. Kongsvinger. Jan Martin Rønning er på befaring i Toresheimveien. En stor rekkehusbolig skal selges, og eieren har absolutt ingen betenkeligheter med å la takstmannen bore de hullene han måtte trenge. Men denne gangen er det ikke behov for noe hulltakingsutstyr. Det er nemlig bare tre år siden eieren kjøpte rekkehuset, og det er allerede boret hull både til badet og til vaskerommet. Jan Martin Rønning fjerner enkelt det diskre, hvite lokket som er akkurat stort nok til at fuktmåleren kan stikkes inn i veggen.
-Kravet er 73 millimeter. Da har vi plass nok til at vi kommer til med måleutstyret vårt.

Hulltakingen skjer så diskret som mulig – her undersøker Jan Martin Rønning fukt bak veggen med måleutstyr, gjennom et eksisterende inspeksjonshull.
Folk flest er positive
Det er nå godt over tre år siden den nye avhendingsloven kom, og Jan Martin Rønning forteller at de fleste av kundene er informert om de nye kravene til tilstandsrapporter. Også om kravet til inspeksjonshull.
-Det var noen som hevet på øyebrynene til å begynne med da vi dro fram hullsaga, men nå virker det som de fleste er innforstått med dette. Og vi forsøker å bore hullet på et så bortgjemt og lite iøynefallende sted som mulig. Gjerne helt nede ved fotlista, og hullet blir tettet med et enkelt, hvitt lokk. Folk flest er positive til dette, og ser viktigheten av å få avdekket eventuelle fuktskader før de legger ut boligen for salg, sier Jan Martin Rønning, som forteller at han sjelden blir overrasket av fuktprøver på våtrom.
-Hvis det er fukt i veggene på et våtrom, så er det som regel synlig også på overflaten. Det er verre med kjellerrom. Der er det ikke sjelden at vi får en overraskelse når vi borer oss inn i veggen.
Dette sier loven
Det er «Forskrift til avhendingslova (tryggere bolighandel)», som hadde ikrafttredelse 1.1. 2022 som stiller krav til hulltaking i våtrom. I forskriftene heter det:
«For å undersøke om våtrommet har en fuktskade som definert i den til enhver tid gjeldende bransjestandarden for fuktsikker bygning, skal den bygningssakkyndige bore et hull på minimum 73 mm fra et tilstøtende rom eller fra undersiden. Den bygningssakkyndige skal måle fukt og undersøke om det er symptomer på fuktskade. Hullet skal tas på et minst mulig synlig sted i et område der det erfaringsmessig forekommer skader, slik som i våtsonen eller ved bunnsvill i vegg. Hullet skal plomberes forsvarlig. Den bygningssakkyndige skal opplyse om og vurdere måleresultater og observasjoner. Hulltaking kan unnlates dersom det ikke er praktisk mulig å gjennomføre, for eksempel fordi det krever tilgang til bygningskonstruksjon som er en del av flere boligers fellesareal eller til en boenhet med en annen eier, eller fordi boligen inngår i bygningskonstruksjoner av mur, betong eller totale prefabrikkerte konstruksjoner slik som baderomskabin. Hulltaking kan også unnlates når den bygningssakkyndige vurderer det som unødvendig, for eksempel fordi våtrommet har et system for fuktovervåking, eller fordi boligen er nylig oppført eller renovert og har våtromssertifikat eller annen tilsvarende dokumentasjon på funksjonstesting. Hulltaking kan videre unnlates dersom avvik med sannsynlighet for fuktskade allerede er påvist på annen måte. Dersom den bygningssakkyndige ikke tar hull, skal det opplyses om årsaken til dette, og våtrommet skal i stedet fuktkontrolleres med egnet fuktmåleverktøy. Den bygningssakkyndige skal vurdere konstruksjonen ut fra målinger, observasjoner, materialvalg, alder og andre opplysninger som foreligger.»