I 2023 er det 40 år siden Øystein Opås etablerte takstforretningen som fremdeles bærer han navn. Øystein Opås Takstforretning AS har fått ny eier, men gründeren selv har ingen planer om å gi seg.
-Nei, det blir ikke før helsa setter punktum. Jeg hadde tenkt å trappe ned da jeg solgte forretningen ved nyttår i fjor, men det har vært mer å gjøre enn jeg hadde sett for meg. Men nå kan jeg bare levere timeliste en gang i måneden, og that´s it, sier veteranen, som rundet 70 år i begynnelsen av september.
En blir menneskekjenner i dette yrket
Han har så vidt tid til en kopp kaffe denne siste onsdagen i august. Han har besøkt en landbrukseiendom i Eidsvoll og vært på sluttbefaring på en hytte i Slåstad, og nå skal han til kontoret på Kirkenær for å kladde mens han fremdeles har befaringene frisk i minnet. Det er nemlig problemet med å bli eldre, forstår vi, at hukommelsen ikke er slik den engang var.
-Det gjelder å kompensere for det en ikke husker. Ta bedre bilder, gjøre flere og mer grundige notater. Være pinlig nøyaktig i alt en gjør. På den annen side får en jo mer erfaring med alderen. Jeg vil påstå at jeg har blitt mer analytiker med årene. Kanskje aller mest når det gjelder mennesker. En blir menneskekjenner på forholdet mellom eier og bygningers beskaffenhet/vedlikehold, sier Øystein Opås.
Skader følger ikke avtaleboka
I fire tiår har han fartet land og strand rundt for å taksere bygg. Rundt 50.000 kilometer hvert eneste år, fra Mo i Rana i nord til Risør i sør. Men mest i Hedmark. I det gamle fylket er det ikke mange områder han ikke har besøkt i jobbsammenheng. Mest i forbindelse med skader, men også et anselig antall hus og andre bygninger.
-Røfflig har det vært omtrent 70 prosent skader av det total arbeidsomfang. Skader som følge av brann, vann eller naturskader, forteller takstmannen.
Ikke overraskende er det forsikringsselskapene som har vært den største oppdragsgiveren til Øystein Opås Takstforretning AS.
-Det er det med skader at de ikke følger kalenderen eller avtaleboka. Du kan si til en huseier at jeg kommer og takserer neste torsdag, men det kan du ikke si til en kar som har kjelleren full av vann. Derfor har det vært viktig med verditaksering for å jevne ut oppdragene. Det ene kan du styre, det andre kan du ikke.
Dobbeltrolle
Første halvdel av 1983 var Øystein Opås daglig leder for Kongsvinger Bygg AS med ansvar for solid omsetning og 30 ansatte. 30-åringen hadde det fint, men syntes det var problematisk med alle takseringsjobbene han fikk forespørsel om.
-Det var vanskelig å både være utførende og kontrollerende på en gang. På mandagen skulle vi konkurrere om jobbene og på tirsdag skulle vi kontrollere det konkurrentene våre hadde gjort.
Sommeren for 40 år siden hadde Øystein Opås fått nok av dobbeltrollen, og bestemte seg for å etablere enkeltmannsforetaket med hans eget navn og Takstforretning etter. Om ikke oppdragene strømmet på, så var det i alle fall tilstrekkelig. Det har det vært hele tiden. Nok å gjøre.
I 1988 tok Øystein Opås med bedrift og familie og flyttet fra Kongsvinger til Grue. Familien drev med hester, og herr og fru Opås fikk tak i et småbruk der oppe.
-Jeg var forberedt på at flyttingen kunne gå ut over oppdragsmengden, det gjorde det ikke, men forut for det bestemte jeg meg for å takk ja til lærerjobb ved Kongsvinger Tekniske Fagskole. Etter to år med lærerjobb, valgte jeg å avslutte det.
I 1997 ble enkeltmannsforetaket omgjort til aksjeselskap med to døtre som medeiere.
Men Øystein Opås var fortsatt eneste ansatte og eneste aktivum i selskapet frem til våren 2018 da Anders Austad ble ansatt og som over tid ble medeier og eneeier fra 01.01.2022.
Menneskemøtene er det viktigste
Det er menneskemøtene som har betydd mest for Øystein Opås gjennom 40 år som takstmann. Han er takknemlig for at han har fått møte så mange spennende og interessante mennesker gjennom jobben. Det er også det som gjør at han kvier seg til den dagen han ikke orker mer.
-Det er mye ulendt terreng og tøffe tak i denne bransjen, så en eller annen gang blir det nok et punktum. Men det håper jeg blir riktig lenge til. Jeg har i alle fall ikke satt noen sluttdato.
Om det er noe han husker spesielt godt fra de 40 årene som takstmann?
-Dødsbranner. Det er minst en slik i året, og det er noe du husker praten med de pårørende som har opplevd den fatale hendelse og noe du tenker på i bilen på vei hjem. Det er heller ikke særlig moro når noen må gå fra gård og grunn fordi de ikke kan betale regninger.
Jeg har sett eksempler på at mennesker har fulgt rådene fra fagfolk til punkt og prikke, og så viser det seg at de har lånt mer til boligen i banken enn salgsverdien skulle tilsi, sier veteranen. Det finnes mange eksempler på dårlig håndverk fra finansfolk og som på en kraftig måte har straffet den som kun har fulgt råd.
-Men heldigvis er det langt flere gode og glade dager enn det motsatte!